Cosmic Energy

Piglet: “How do you spell love?” Pooh: “You don’t spell it, you feel it.”

29.08.2019.

Tempere

Danas mi je nesto palo na pamet. Kupim blok i tempere ..Bilo bi carobnije da smo bile same i da nam nisu pokusavali pokvariti dozivljaj ali odlucila sam realizovati to saranje pa taman i njih koji smetaju obojila ! Samo na ideju da ih bojim ,svi su se razbjezali u daljinu,misleci da mozda i bi too uradila.Kao sto sam i ocekivala .Vise je boje bilo po nama ,po zidu i stolu no bloku za crtanje a naposletku smo i njega iskoristili .Crtezi se suse..Boji svijet bojama i znaj da su sve prisutne..Nista na ovom svijetu se ne moze porediti sa tim malim rukicama koje boje zidove,lice,ruke,stol i blok za crtanje.Cisto,nevino ,carobno .No svakako nas dvije cemo morati to obaviti opet,samo bez publike i puno pametnije..

29.08.2019.

Volim VODU !

Tesko je opisati taj osjecaj kad ste pod vodom sa udahnutim zrakom ili kad disete dobivajuci na vremenu,ovisno o vrsti koliko i kako mozete biti pod vodom sa maskom ili bez ,sa kisikom na povrsini ili bez u dubini uglavnom tako da ostanete sto duze pod vodom ;posmatrajuci sunceve zrake u dubini. Bilo da se radi u moru ili bazenu ,osjecaj je tesko opisiv .Pruzite ruke ispod vode i okrecete polako ruke dok zrake sunca kao da Vas upijaju u sebe i potom nestajete.Jednom sam zaboravila da ne mogu vise izdrzati pa sam pretjerala .Sve zbog tog cudnog osjecaja koji se desi.U moru je malo gore ,jezivije ,ne mozete biti opusteni kao u bistroj vodi na sigurnijem mjestu. Voda odise opasnoscu.Kao mala sam otisla jedne prilike ,tj.otplivala toliko daleko da su mi se ljudi na plazi ,cinili kao tackice u daljini. Sitne male tackice ! Okrenula sam se naglo i prepala me duga kosa .Vjerovala sam da je riba velika pa sam se pocela vrdati uznemireno ali kada sam shvatila da me nista ne boli,opustila sam tijelo da se odmorim na moru i da plutam. Dok sam skupljala snagu da se vratim ponovo tamo. Bojala sam se.Ta plaza je bila poznata po zalutalim ajkulama za motorom od brodova. Krenula sam polako da plivam pa sam pomalo odmarala na moru,praveci se da je sve uredu i pokusavala se fokusirati na smirenije disanje. Odlucila sam iz ne znam kog razloga ,okrenuti se naopacke na stomak i pogledati dubinu u moru,ponor ,tamu..Pokusala sam zadrzati dah koliko mogu i potom sam prvi put vidjela sunceve zrake kako se presijavaju kroz dubinu od povrsine pa na dalje..Sav taj ponor ispred mene je polako bljedio i sve vise su me ohrabrivale svojom carolijom zrake sunca.Okrenula sam se i stigla sretno natrag ,sva iscrpljena i zadihana. Za mene je to bilo novo otkrice i stalno sam provodila vrijeme sto vise posmatrajuci pod vodom zrake sunca.Plicak mi se cinio opasniji no onaj ponor na sred mora ,tamo je sve uokolo bilo jezivo a u plicaku s jedne strane daljina ponora u sirinu ispred vas a s druge kamenje ,pjesak ,plicak na dva tri metra dubine..Bila sam problematicna,vise srece no pameti.Ako treba sta da se desava ,desavat ce se.Gdje je avantura ,tu sam ja! Vise srece no pameti a dogodovstina je bezbroj. Mnogo godina kasnije taj osjecaj je postao potreba .Voda je nesto sto mi znaci vise od bilo cega (npr.struja ,hrana i internet i hrpa toga) Voda mi je nesto carobno ,nezamjenjivo .Vjetar u ledja, voda u kombinaciji sa suncem. Zadnjih dana osjecam strasnu potrebu da ih vidim pa makar na tri metra dubine ili nesto krace ih promatram i skupljam mir . Smiruju ,opustaju i daju energiju,snagu .

29.08.2019.

Zena necijih snova

Ovo je tekst posvecen jednoj nevjerovatnoj osobi. Najme,zenski rod ne volim glede pricanja,druzenja u stvarnosti i na distanci sam uvijek. Zene su zajedljive,ljubomorne i prkosne.Koristoljubljive . Jednostavno SVE sto ne volim. Zenski sam rod ali za zivota nisam nikada bila u tom krugu i smetalo mi je kad sve pretvori u primorano natjecanje.U ovom postu je jedan po meni nevjerovatan slucaj ! Upoznali smo se preko supruga ! Bas kao u sapunicama ,trebalo je da se ne volimo,mrzimo ili sta sve ne ! Ona je bila zarez a ja tacka ! No meni je bila jako dojmljiva ,posebna i elegantna! Odlucila sam da joj poklonim nesto ! To je bilo razumjevanje i istina ! Dala sam joj priliku da se pojasni i da se upoznamo! Nikad u zivotu nisam donijela brze odluku ali sa uzvicnikom! Poklanjam ti to srce jer moje nikad bilo nije i imas moj blagoslov ! No ;ne mogu ti ne reci kao zena zeni ,da ne zelim da se zavuces,povrijedis i da te posjeduje onaj koji te ne zasluzuje i da opet ima ono sto ne zasluzuje ! Poklanjam ti srce i srecu ali ne dam ti tugu i nesrecu ! Dobra si osoba i izbor je na tebi ! No uzmi u svom izboru mene koja istinu znam i sebe koja ce tu istinu upoznati a hvala Bogu ,nijedna zena na planeti ne zeli takvo sto direktno .Zivot nanese svasta i to je prica za sebe a na nama je da se osmislimo kako zelimo ! Rekoh joj da tugu joj ne zelim ,ne zelim da prolazi sve puteve moje jer sta vise i emotivnija je od mene .Ne pamtim kad me za 30 ljeta tako dojmila zena ..Zena necijih snova. Probaj ! No zapamti ,poklanjam ti to srce i sve sto njega krasi i kvari ,no pri poklonu ti ne poklanjam tugu i nesrecu s kojom ces se naci ,a na kraju krajeva (to ti ne treba kao sto na moje postojece probleme, nije ni meni trebalo ali sam gledala ocima boje Jadrana) Dakle ,ja ti zelim istinsku srecu a ti ne reci da ti nisam sve lijepo rekla a rekla sam ti jer si posebna,dobra ,iznimno draga i jer se rijetko takva osobenost vidja.Rekla sam ti jer Vuk dlaku mjenja al cud NIKAD !

29.08.2019.

(Et-Tarik, 11-12)

„I tako mi neba puna kiše,i Zemlje koja se otvara da rastinje nikne." Tj. tako mi neba s kojeg se spušta kiša, i koja se ljudima iznova vraća (zatir-redž‘i), i zemlje koja se otvara i puca.